Itävaltalaiselle Schneebergbahnille valmistui vuonna 1898 kaksi tankkiveturia, jotka oli suunniteltu mäkisiä sivuratoja varten. Näitä vetureita hankittiin vuoteen 1920 mennessä kahdeksan lisää. Itävallan suurin yhtiö kkStB, joka ensimmäisen maailmansodan jälkeen muodostettiin Itävallan rautateiksi (BBÖ→ÖBB), hankki vuoteen 1918 mennessä 211 samanlaista veturia antaen niille sarjatunnuksen 178. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen vetureita rakennettiin vielä n. 100 lisää sekä valtion radoille että yksityisille rautateille. Ne korvasivat n. 150 sotakorvauksina tai alueluovutusten mukana toimitettua veturia, joista Tšekkoslovakiaan päätyi 105 (sarja 422.0) loppujen jouduttua Jugoslaviaan (sarja 52), Puolaan (sarja TKp11) ja Italiaan (sarja 895). Toisen maailmansodan aikana tapahtui vetureiden osalta lisää muutoksia. Joitakin Itävallan, Jugoslavian ja Tšekkoslovakian rautateillä käytettyjä vetureita on säilytetty museovetureina.
Saksalaiset lähettivät Virosta Suomeen Puolan rautateille kuuluneen veturin TKp11–13. Se saapui Helsingin satamaan 10.8.1942 hyvässä kunnossa. Veturin oli valmistanut Itävaltalainen Krauss vuonna 1909. Sillä oli alkuaan ollut Itävallan valtionrautateillä tunnus 178.89. Valtionrautatiet antoi sille vuonna 1942 sarjamerkin T1, mutta veturia ei saatu käyttökuntoon ennen sarjamerkkiuudistusta, jolloin sarjamerkki muutettiin Vv1:ksi. Veturi otettiin liikenteeseen 28.1.1943 ja sille annettiin tällöin numero 3100.
Vv1 oli 4-akselinen tankkiveturi, jonka takimmaisin tulipesän alle sijoitettu vetoakseli liikkui Helmholtzin järjestelmällä sivusuunnassa 80 mm. Veturissa oli märkähöyrykattila, levykehys ja yhdyskoneisto. Sylintereissä oli tasoluistit, joita käyttivät Walschaertin luistikoneistot. Kattilan keskiosaan oli sijoitettu höyrykupu ja sen molemmille puolille hiekkakuvut. Vesisäiliöt olivat kattilan sivuilla ja polttoainetila hytin takana. Valmistuessaan veturi oli varustettu höyryjarrulla, mutta Kuopion konepajassa se varustettiin ilmajarrulla. Vv1 oli hiililämmitteinen ja varustettu paloöljyvalaistuksella. Valmistusajankohdasta ja asiakkaasta riippuen veturisarjan vesitila ja polttoainetila vaihtelivat jonkin verran sekä näistä johtuen myös työpaino. Suomessa käytössä olleen veturin tarkemmat tila-arvot eivät ole tiedossa.
Vv1 3100 sijoitettiin Pieksämäelle tammikuussa 1943. Sitä käytettiin pääasiassa päivystykseen, mutta siitä on havaintoja myös järjestelyjunissa välillä Pieksämäki–Haapamäki. Veturi luovutettiin muun sota-aikaisen kaluston mukana Neuvostoliittoon 3.11.1944.