Riihimäen–Pietarin-rautatierakennuksen johtokunta tilasi Suomen kaksi ensimmäistä tankkiveturia radanrakennustöihin englantilaiselta Beyer, Peacock & Co -veturitehtaalta, jonka tunniste näille vetureille on on ”Class 2258”. Rakennustöiden päätyttyä veturit otettiin rautateiden käyttöön, toinen Helsinkiin ja toinen Pietariin. Veturit numeroitiin heti entisten perään saaden numerot 9 ja 10. Ne soveltuivat vaihtotöihin varsin hyvin ja niitä tilattiin lisää kolmessa erässä. Ensimmäinen tilattu valmistui 1873, sai numeron 53 ja sijoitettiin Viipuriin. Pian tämän jälkeen tilattiin kolme lisää ja niille annettiin numerot 54–56 niiden saapuessa 1875. Näistä kaksi sijoitettiin Riihimäen päävarikolle ja yksi Helsinkiin. Lopulta pitkän tauon jälkeen hankittiin vielä kaksi veturia. Ne valmistuivat 1890 ja saivat numerot 150 ja 151 sekä sijoitettiin toinen Karjaan päävarikolle, ilmeisesti sijoituspaikkanaan Hanko, ja toinen Helsinkiin.
Veturin kaikki akselit oli sijoitettu kehykseen, joten ne eivät olleet kääntyviä. Hiekoituslaitteen hiekkasäiliöt oli ainakin aluksi sijoitettu käyntisiltojen alapuolelle. Jarrulaitteena oli aluksi pelkkä vetopyöriin vaikuttanut ruuvijarru, jonka jarrukengät olivat vain pyörien etupuolella. Myöhemmin vetureihin asennettiin myös höyryjarru.
Valmistuessaan veturit olivat halkolämmitteisiä, ja vanhimmat niistä oli varustettu englantilaismallisella puupolton savutorvella, joka Suomessa muutettiin SVR:n kartiokkaaseen malliin. Hytti oli suurikokoinen ja katettu, mutta aina-kin ensimmäisissä polttoainetilan kohdalla sivulta avoin. Polttoainetilan sivuseinät muutettiin umpinaisiksi Suomessa. Veturit oli varustettu öljyvalaistuksella. Sarjan rakenteessa
oli käytetty puuta muun muassa puskinpalkeissa.
Kaikki B1-veturit rakennettiin suunnilleen samanlaisiksi teknisen kehityksen mahdollistamia parannuksia tehden. Veturista 53 lähtien ne varustettiin Nathan-voitelukojeella. Huomattavin ero eri valmistussarjojen välillä oli kattiloiden valmistaminen korkeammalle työpaineelle aina uudemmassa sarjassa. Vetureissa 9 ja 10 työpaine oli 8,4 kg/cm2, numeroissa 53–56 se oli 9,8 kg/cm2 ja kahdessa viimeisessä veturissa 10,6 kg/cm2. Sarja muutettiin joitakin kertoja hiililämmitteiseksi muutamiksi vuosiksi. Ainakin veturissa 53 oli tuolloin suora savutorvi ja avoin polttoainetila. Sarja varustettiin junan höyrylämmityslaitteilla 1900-luvun alussa. Osaan vetureista asennettiin nopeusmittari ja takometri.
Vetureiden myöhemmistä käyttöpaikoista voidaan todeta, että 1910-luvun kuluessa lähes kaikki toimivat Helsingissä. Vain kaksi uusinta olivat Turussa ja Karjaan varikon alaisessa Hangossa. Nro 151 oli koko ikänsä Karjaan varikolla ja työskenteli Hangon satamassa, ainoassa suomalaisessa koko vuoden avoinna olevassa satamassa.
Toisin kuin uudemmissa vaihtovetureissa, B-sarjoissa kuljettaja oli vasemmalla puolen. Helsingissä veturit toimivat yleensä etupää Pasilaa kohti. Mahdollinen syy oli, että koska etupalkki oli puuta, oli kuorma parempi ottaa takapään vetokoukkuun.
B1-vetureilla ajettiin vuosittain suurimmat veturikohtaiset kilometrimäärät pitkälle 1900-luvulle. Ensimmäisen maailmansodan tienoilla ne kävivät liian heikoiksi ja L1/Vr1 -veturit alkoivat syrjäyttää niitä liikennekäyttötuntien laskiessa nopeasti 1920-luvulla. Kaikki B1-veturit hylättiin muutaman vuoden sisällä 1925–28. Suomen Rautatiemuseon kokoelmiin kuuluva veturi numero 9 on vanhin jäljellä oleva veturi Suomessa.